Zaprawa jarzębinowa

Zaprawa jarzębinowa

JarzębinaJarzębinę do przerobu na wyroby domowe należy zbierać jak jest w pełni dojrzała i po pierwszych przymrozkach. Jeżeli jarzębinę mamy dojrzałą i soczystą a przymrozków brak, możemy ją zebrać i przemrozić w zamrażalniku przez 3-7dni.

W wielu przepisach jest używana jarzębina suszona (np: Jarzębiak domowy). Suszenie owoców sprawia, że pozbywają się wody i stają się bardziej esencjonalne. Takie owoce zalane alkoholem oddadzą więcej smaku. Jarzębinę możemy sami sobie ususzyć w piekarniku.

:

100g jarzębiny
20g śliwek suszonych
25g rodzynek
10g suszonego głogu lub tarniny

Owoce rozdrabniamy, wsypujemy do słoja i zalewamy 500ml alkoholu 50%. Odstawiamy na 5 miesięcy. Po tym czasie zlewamy płyn do butli a owoce zasypujemy 3 łyżkami cukru. Po rozpuszczeniu się cukru całość zalewamy szklanką (około 200ml) gorącej wody przegotowanej. Odstawiamy na 1 tydzień. Po tym czasie zlewamy płyn znad owoców. Owoce wyciskamy przez tetrę lub przez jakąś małą praskę do owoców. Łączymy wszystkie 3 płyny, filtrujemy nalew i odstawiamy na 5 miesięcy.

Tak przygotowaną zaprawę możemy stosować wedle uznania jako dodatek do nalewek czy wódek gatunkowych.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *