Nalewka sosnowa

Nalewka sosnowa

i jej właściwości lecznicze

Sosna jest najbardziej pospolitym drzewem iglastym w Polsce, rośnie masowo w lasach i borach zarówno iglastych jak i mieszanych, czasami na pastwiskach i przy drogach, rzadziej w ogrodach przydomowych. Jest dość powszechna ponieważ nie ma dużych wymagań glebowych /najczęściej rośnie na piaszczystych, ubogich glebach/ i klimatycznych- jest odporna na mrozy. Surowcem zielarskim są młode pędy sosny, najczęściej zbierane przez domowych nalewkowiczów oraz pączki. Młode pędy i pączki sosny zawierają substancje czynne alpa- i beta-pinen, borneol, limonen, flawonoidy, kwasy żywiczne, garbniki, witaminę C, sole mineralne i cukry. Dzięki tym substancjom, mają właściwości  wykrztuśne, antyseptyczne, moczopędne, napotne i  witaminizujące.

Surowiec pozyskujemy wiosną  gdy rozwiną się pączki, zawsze z drzew rosnących daleko od ulic i miejsc zanieczyszczonych. Dobrym pomysłem jest zasadzenie sosny w ogrodzie lub na działce i corocznie ,systematyczne ścinać pędy dzięki czemu uzyskamy łatwo surowiec na nalewkę a drzewo osiągnie oryginalny kształt.   Ścina się sekatorem  końcówki pędów /około 1/3 długości pędu/, które posłużą do wyrobu .

Nalewkę sosnową zaleca się stosować w nieżytach dróg oddechowych, bólach gardła, anginie, zapaleniu oskrzeli i jamy ustnej ,przewlekłym kaszlu ale także pomocniczo w zapaleniu pęcherzyka żółciowego, w stanach zapalnych dróg moczowych, zaburzeniach materii, osłabieniu i wyczerpaniu nerwowym. Stosować pół kieliszeczka nalewki 2-3 razy dziennie w czasie choroby i złego samopoczucia.

A teraz kilka przepisów na zrobienie zdrowotnej nalewki sosnowej

Nalewka sosnowa I

Jeden litr świeżo  ściętych, młodych pędów sosny  umieścić w pięcio litrowym słoju i zasypać  1 kg cukru. Słój ustawić w miejscu dobrze nasłonecznionym do czasu rozpuszczenia się całego cukru. Zlać uzyskany syrop i  zmieszać go z 1 litrem przegotowanej, gorącej wody a następnie dodać 2 litry spirytusu  96% i odstawić na okres 4 dni. Po upływie tego czasu nalewkę zlać i przefiltrować  przez gazę lub bibułę filtracyjną, rozlać do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować.  Odstawić do leżakowania na okres minimum 6 miesięcy aby uzyskała pełnię swoich właściwości leczniczych . /Źródło: „Zioła w nalewkach leczniczych” Mateusz Emanuel Senderski/.

Nalewka sosnowa II

Garść młodych  pędów sosny zalać w słoju  ½  litrem spirytusu i odstawić na okres 2 tygodni w ciepłe miejsce. Po tym okresie nalewkę zlać, a pędy zalać szklanką przegotowanej ciepłej wody i szklanką jasnego miodu , dodać skórkę /bez białego miąższu/ i sok z 1 cytryny i ponownie odstawić na 2 tygodnie od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie połączyć oba płyny nalewki przefiltrować, rozlać do ciemnych butelek i szczelnie zakorkować. Odstawić do leżakowania w chłodne miejsce na minimum 1 miesiąc. Nalewkę można wzbogacić , dodając laskę wanilii, kilka ziaren pieprzu lub innych ulubionych przypraw. /Źródło :”Nalewki”  Elżbieta Adamska/.

Klasztorna nalewka sosnowa

Cztery garście pędów sosnowych rozłożyć cienką warstwą np.. na papierze na 2-3 dni, aby podwiędły. Potem od gałązek poodrywać igły, wsypać do słoja i zalać spirytusem tak ,aby ten całkowicie zakrył igły. Zamknąć  szczelnie słój i odstawić  na tydzień w ciemne i chłodne miejsce. Następnie zlać i przefiltrować nalewkę ,wlać do ciemnych butelek, szczelnie zakorkować i odstawić do leżakowania na okres minimum 6 miesięcy. /Źródło: „Trunki Klasztorne” Jan .I . Korejewo/.

Należy pamiętać aby po rozlaniu nalewki  każdą butelkę opisać tzn. podać nazwę, datę sporządzenia i ewentualnie zastosowanie.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • nalewka sosnowa przepis
  • nalewka sosnowa
  • nalewka z igieł

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>