Nalewka na Bukwicy

Nalewka na Bukwicy

()

Bukwica jest pospolitą rośliną wieloletnią. Ma prostą łodygę długości 30-70cm,

Bukwica - Miodownik Melisowaty

Suszona Bukwica - Miodownik Melisowaty - przygotowana do sporządzenia nalewki zdrowotnej

kabowane, bezogonkowe liście a w ich kątach znajdują się kwiaty. Występuje na terenach bagnistych, w lasach i na łąkach. Kwitnie od czerwca do kwietnia, zbiera się wszystkie części rośliny – liście, kwiaty i korzenie. Świeża Bukwica ma nieprzyjemny, gorzkawy smak i zapach. Po zbiorze roślinę należy wysuszyć  dzięki czemu traci swoją przykrą woń. Bukwica zawiera wiele zdrowych składników jak olejki eteryczne, witaminę C, garbniki, sole mineralne.

Znane są lecznicze właściwości Bukwicy:

  • oczyszcza drogi oddechowe
  • leczy błonę śluzową      żołądka i jelit
  • hamuje biegunkę
  • wstrzymuje odwodnienie      organizmu
  • działa przeciwbakteryjnie
  • wzmacnia układ nerwowy
  • działa wykrztuśnie i      przeciwgorączkowo
  • pomaga w leczeniu ran –      hamuje krwawienie, przyśpiesza regenerację naskórka, niszczy bakterie i      wirusy

 

Aby przygotować nalewkę Bukwicową
należy zaopatrzyć się w ziele Bukwicy inaczej nazywane Miodownikiem Melisowatym. Porcja jest na 2l alkoholu. Jedną suszoną roślinę należy zalać wódką 40% i odstawić w ciemne miejsce na około 3 tygodnie. Po tym czasie alkohol przecedzić  i dosłodzić miodem wedle uznania. Po 2 tygodniach nalewkę należy przefiltrować i rozlać do butelek.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • miodownik melisowaty suszony
  • nalewka z miodownika
  • nalewka z miodownika melisowatego

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *