Nalewka Żurawinowo-Różana

Nalewka Żurawinowo-Różana

Nalewka Żurawinowo-Różana

Bardzo smaczna i rozgrzewająca naleweczka. Robiona na suszonych owocach więc można robić ją cały rok.

Nalewka Żurawinowo-RóżanaSKŁAD:
100g żurawiny suszonej
100g róży łuskanej suszonej
3L alkoholu 70%
500g cukru brązowego (dałam brązowy bo akurat mam go dużo, ale penie z białym też wyjdzie równie dobra)
600ml wody

W dużym słoju zalewamy owoce alkoholem 70% z dodatkiem cukru 200g. Pozostawiamy na 2 miesiące co jakiś czas mieszając słojem. Po 2 miesiącach zlewamy pierwszy nalew do butli. Pozostałe owoce zalewamy gorącym syropem cukrowym przygotowanym z 300g cukru i 600ml wody (ilość tą możemy modyfikować w zależności czy chcemy nalewkę mniej lub bardziej słodką, lżejszą lub mocniejszą). Zalane owoce pozostawiamy na 1 miesiąc, co jakiś czas mieszając słojem.

Nalew zlewamy, owoce odciskamy na prasie. Łączymy obydwa nalewy. Nalewkę w tej formie pozostawiamy do sklarowania na około 1 miesiąc. Delikatnie przelewamy przez sączek filtracyjny i jest gotowa. Można pić od razu lub pozostawić na dłuższe dojrzewanie.

4 myśli nt. „Nalewka Żurawinowo-Różana

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *