Nalewka z czerwonej porzeczki

Nalewka z czerwonej porzeczki

Owoce czerwonej porzeczki są bogate w witaminy A, C, E, żelazo, potas, kwas bursztynowy i kwas jabłkowy, pektyny, selen. Mają wiele przeciwutleniaczy, które są w stanie hamować rozwój komórek nowotworowych. Czerwona porzeczka zawiera bardzo dużo kwasu askorbinowego, ma właściwości przeczyszczające i wzmacniające organizm.

Nalewka z tych owoców polecana jest w szczególności osobą starszym.

Do przygotowania nalewki potrzebujemy:

– 2 kg czerwonych porzeczek

– 5 pomarańczy

– 1 laski wanilii (my użyliśmy takiej http://bit.ly/2uTUP9F )

– 0,5 kg cukru

– około 1,5 l alkoholu 60%

– słój (my użyliśmy takiego http://bit.ly/2s2vFV2 )

Porzeczki oskubać z gronek, pomarańcze oczyścić z białych błon i pokroić na mniejsze cząstki. Całość umieścić w słoju, dodać laskę wanilii, zalać wszystko alkoholem tak, aby pokrył owoce, odstawić na 1,5  miesiąca w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę dosłodzić, przefiltrować przez sączki filtracyjne i przelać do butelek. Odstawić do leżakowania na 3-6 miesięcy.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *