Nalewka cytrynowa

Nalewka cytrynowa

Nalewki cytrynowe to moje ulubione

Musi zachodzić idealne połączenie pomiędzy kwaśnym smakiem cytryny, słodyczą i cierpkością pochodzącą ze skórek. Jeżeli uda nam się znaleźć ten złoty środek, cytrynówka staje się idealną nalewką na każdą okazję. Można ją pić z lodem w ciepłe letnie popołudnie, w mroźny dzień na rozgrzewkę, jak również podać na stół imieninowy. Łagodnie się ją pije, wzmaga apetyt i chyba jeszcze nigdy nie spotkałem osoby której by nie smakowała.

Nalewka Cytrynowa – przepis ulubiony

Nalewka cytrynowa

Nalewka cytrynowa w stylowej butli, podana w eleganckim kieliszku

8 cytryn

1 litr alkoholu 70% na nalewkę

2 szklanki cukru

Cytryny należy dokładnie umyć pod bieżącą wodą, następnie sparzyć poprzez zanurzenie we wrzątku na 5-10 sekund (nie należy trzymać cytryn dłużej we wrzątku gdyż odejdzie z nich więcej koloru). Następnie wyjąć cytryny i osuszyć.

Cytryny obieramy delikatnie ze skórki (bez albedo, czyli bez tej białej części), czym więcej zostawimy albedo na skórkach tym bardziej nalewka będzie cierpka. Dotyczy się to wszystkich rodzajów nalewek na owocach cytrusowych. Obrane skórki wsypujemy do słoja i zalewamy alkoholem. Pozostawiamy na 4 godziny. W tym czasie alkohol delikatnie zabarwi się na żółto i nabierze aromatu ze skórek.

Po czterech godzinach alkohol odlewamy ze słoika do innej butelki. Pozostałe skórki cytryny zalewamy gorącą przegotowaną wodą 0,5L i potrząsamy słoikiem przez 20-30 sekund. Następnie samą wodę przelewamy do garnuszka.

Z pozostałych cytryn wyciskamy sok. W tym celu możemy cytryny przepuścić przez sokowirówkę lub wycisnąć sok w inny sposób np.: na ręcznej wyciskarce. Otrzymany sok cytrynowy wraz z miąższem przelewamy do garnuszka do którego wcześniej dolaliśmy wodę po skórkach. Dosypujemy 2 szklanki cukru. Garnuszek stawiamy na gazie i powoli podgrzewamy stale mieszając do czasu aż cukier całkowicie się rozpuści. Należy uważać by płyn się nie zagotował. Po ostudzeniu przelewamy do słoja i dolewamy wcześniej przygotowany alkohol, szczelnie zakręcamy i odstawiamy.

Alkohol będzie gotowy już po kilku dniach. Natomiast dłuższe dojrzewanie sprawi, że nalewka nabierze jeszcze lepszego aromatu, lepiej się skomponuje, smak będzie bardziej jednolity.

Nalewkę tą można pić na wiele sposobów: można ją pić z kieliszka w temperaturze pokojowej, można ja pić schłodzoną, można ją pić w szklaneczce z lodem, w szklaneczce z lodem i wodą gazowaną. Ta nalewka jest po prostu SUPER!

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • cytrynówka na spirytusie nalewka cytrynowa zdrowotne
  • bimber przepisy
  • nalewka cytrynowa
  • nalewka cytrynowa na bimbrze
  • nalewka cytrynowa z bimbru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>