Nalewka cytrynowa z ziarnami kawy

Cytryny na nalewkę cytrynową góralską

Cytrynówka z kawą

6 cytryn
45 ziaren kawy
50g cukru białego
40g cukru waniliowego
3L alkoholu 40-45% (lub mocniejszego wedle uznania)
Przeczytaj porady Jaki alkohol na nalewkę najlepiej użyć?

Cytryny należy sparzyć wrzątkiem i dobrze wyszorować. Do dużego gąsiorka (słoja na Cytrynówka z kawąnalewki) wsypujemy cukier biały i waniliowy, wsypujemy ziarenka kawy i wkładamy cytryny (każdą cytrynę nakłuwamy wykałaczką z każdej strony). Całość zalewamy alkoholem. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 14 dni. Dobrze jest codziennie nalewkę przemieszać.
Po upływie 14 dni wyjmujemy cytryny i odcedzamy nalewkę od ziaren kawy. Nalewkę przelewamy z powrotem do słoja na nalewki. Z cytryn wyciskamy sok (staramy się to zrobić bez miąższu) i dolewamy do nalewki. Odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa.

Nalewkę możemy na koniec dosłodzić do smaku miodem lub syropem cukrowym.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • cytryna nadziewana kawą
  • nalewka cytrynowa z kawą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *