Nalewka cytrynowa z ziarnami kawy

Cytryny na nalewkę cytrynową góralską

Cytrynówka z kawą

6 cytryn
45 ziaren kawy
50g cukru białego
40g cukru waniliowego
3L alkoholu 40-45% (lub mocniejszego wedle uznania)
Przeczytaj porady Jaki alkohol na nalewkę najlepiej użyć?

Cytryny należy sparzyć wrzątkiem i dobrze wyszorować. Do dużego gąsiorka (słoja na Cytrynówka z kawąnalewki) wsypujemy cukier biały i waniliowy, wsypujemy ziarenka kawy i wkładamy cytryny (każdą cytrynę nakłuwamy wykałaczką z każdej strony). Całość zalewamy alkoholem. Tak przygotowaną nalewkę odstawiamy na 14 dni. Dobrze jest codziennie nalewkę przemieszać.
Po upływie 14 dni wyjmujemy cytryny i odcedzamy nalewkę od ziaren kawy. Nalewkę przelewamy z powrotem do słoja na nalewki. Z cytryn wyciskamy sok (staramy się to zrobić bez miąższu) i dolewamy do nalewki. Odstawiamy na 3-4 dni. Po tym czasie nalewka jest gotowa.

Nalewkę możemy na koniec dosłodzić do smaku miodem lub syropem cukrowym.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *