Nalewka cytrynowa góralska-weselna

Nalewka cytrynowa góralska-weselna

-weselna

8 cytrynCytryny na nalewkę cytrynową góralską
1 litr spirytusu 95%
0,7kg cukru białego
1 litr wody

Cytryny dokładnie myjemy pod bieżącą wodą.

1 litr wody zagotowujemy w garnuszku z cukrem. Zbierającą się szumowinę na powierzchni płynu zbieramy i wylewamy. Wyłączamy grzanie. Dodajemy wyciśnięty sok z 8 cytryn (cytryny możemy wycisnąć sokowirówką lub użyć prasy do owoców) i otarte skórki z 5 cytryn. Skórki muszą być delikatnie otarte z wierzchu bez albedo (czyli bez tej białej części pomiędzy skórką a owocem).

Garnuszek pozostawiamy na kilka godzin do całkowitego ostygnięcia. Następnie płyn przecedzamy przez gazę i przelewamy do gąsiorka. Do zimnego płynu wlewamy spirytus – nigdy na odwrót.

Z przepisu powinno wyjść około 3 litry wódeczki.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • nalewka cytrynowa na spirytusie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *