Nalewka agrestowa

Nalewka agrestowa

Agrest jest jednym z najzdrowszych owoców, jego krzaki jeszcze niedawno gościły w niemal każdym ogródku działkowym. Pomaga w ujędrnianiu mięśni, wyostrza myślenie, wzmacnia wątrobę i płuca, redukuje kwasowość, zwiększa także płodność. Owoce agrestu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu moczowego, są dobre dla skóry i pracy oczu. Zawiera sporo witaminy C, wspierającej odporność i będącej cennym antyoksydantem.

Do przygotowania nalewki potrzebujemy:

– 2kg agrestu zielonego

– 2kg agrestu czerwonego

– 2,5l alkoholu 60%

– 300-400g cukru

– słoja

Z agrestu usunąć szypułki, owoce umyć, przekroić na mniejsze połówki i włożyć do słoja. Całość zalać alkoholem, odstawić w ciemne miejsce na 2-3 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlewamy i zasypujemy niewielką ilością cukru. Ponieważ agrest w tym roku jest naprawdę słodki, każdy dawkę cukru powinien dobrać wedle własnego uznania. Gotową, dosłodzoną nalewkę przelewamy do butelek. Przechowujemy w ciemnym miejscu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *