Trunki klasztorne – Jan Iwo Korejwo

Trunki klasztorne – Jan Iwo Korejwo

. Lecznicze i smakowe. – Jan Iwo Korejewo

Trunki klasztorne
Trunki klasztorne to prawdziwy przewodnik po nalewkach zdrowotnych
Wydanie 2010r.
137 stron
Format 170x240mm
Oprawa twarda

 

Trunki klasztorne lecznicze i smakowite – przepisy zebrane i opracowane przez Jana Iwo Korejewo.

Wiadomo, osoby,  które lubią przygotować coś dobrego i mocnego w domu dla siebie, zawsze pasjonowały się nalewkami klasztornymi ponieważ nie dość, że dobre to i lecznicze. Przez wieki zakonnicy pilnie strzegli tajemnic receptur swoich leczniczych nalewek, pewnie nieźle na nich zarabiając . Obecnie my możemy poeksperymentować  wykorzystując przepisy zawarte w książce pt. Trunki  Klasztorne. Praktycznie książka ta zawiera tylko przepisy bowiem wstęp jest po prostu minimalistyczny.

Przepisy umieszczone są w pięciu blokach tematycznych tj. nalewki  na ziołach i korzeniach, nalewki na owocach, likiery i ratafie, kwasy i sibitienie. Sibitienie to tradycyjne rosyjskie gorące napoje, przygotowywana z gorącej wody (czasami z piwa lub wina) z dodatkami licznych ziół i przypraw. Przed każdym z bloków umieszczony jest krótki wstęp charakteryzujący konkretny blok z nalewkami.

Każdy przepis zawiera skład , sposób przygotowania nalewki czy napoju  a na końcu wskazania lecznicze. Oczywiście nalewki lecznicze nie mogą zastąpić leczenia farmakologicznego ale mogą pomóc lub złagodzić  niektóre dolegliwości. Ponadto mogą być po prostu smaczne, działać jako aperitif lub zakończyć niedzielny obiat .

W bloku Nalewki na ziołach i korzeniach

Dowiemy się jak przygotować  popularną Benedyktynkę. Skład  jest dosyć rozbudowany ale jest to wspaniały środek przywracający równowagę całemu organizmowi – wzmacnia, reguluje procesy trawienne , łagodnie uspokaja. Dużo osób robi nalewkę na młodych pędach sosny ,która ma wybitne działanie przeciwkaszlowe, ale czy wiemy jak przygotować  ją prawidłowo? Ja do tej pory robiłam zupełnie inaczej według przepisu „z ust do ust”. W tym roku przygotuję ją według przepisu z książki – także dlatego, że w przepisie nie ma cukru, a jestem cukrzykiem. Może ktoś chce zrobić Kminkówkę, Szałwiówkę,  Anyżówkę,  Jałowcówkę, Piołunówkę, Rozmarynówkę,  Pimentówkę a może ostrą nalewkę Sandomierską to może skorzystać  z tego wydania.

Nalewki owocowe to wspaniałe trunki dla ducha ale mają także działanie lecznicze.

Działają przede wszystkim wzmacniająco dla organizmu, korzystnie wpływają na trawienie (kieliszeczek po obiedzie), przejawiają działanie przeciwgorączkowe i napotne (super przy przeziębieniach) a niektóre poza poprawieniem nastroju nie posiadają innych właściwości jak np. Bananówka. Mnie szczególnie do gustu przypadł przepis na wiśniówkę wytrawną –  w stu procentach tzn. zero cukru. Ale przepis na Sok Malinowy dla dorosłych (na rumie) jest szczególnie intrygujący.

A chcecie zgłębić tajemnicę Rosyjskiej Nalewki owocowo-ziołowej wybornej ?  to polecam- to wyzwanie: 31 składników, leżakowanie minimum 6 miesięcy a ponieważ dobra jest na niestrawność to kieliszeczek po obiadku. Ale ciągłym problemem jest jak zrobić śliwowicę i jarzębiak – to nie są zalane spirytusem owoce. Musi nastąpić fermentacja a potem destylacja. Trunki  te  pomagają w niestrawności  i polepszają trawienie.

W książce cała gama receptur na likiery mleczne, jajeczne (aż  7 przepisów), czekoladowe oraz owocowe.

A teraz KWASY

Są to napoje orzeźwiające przegotowane na ogół z jęczmienia lub żytniego słodu, żytniego chleba z dodatkiem różnych dodatków smakowych jak : mięta ,cynamon, kardamon, goździki, kłącze tataraku, angielskie ziele, miód, cytryna ,owoce świeże lub suszone z dodatkiem drożdży lub bez. Przede wszystkim napoje gaszą pragnienie w upalne dni ale mają też właściwości lecznicze: poprawiają przemianę materii, oczyszczają organizm z toksyn, poprawiają apetyt, wzmacniają organizm itd. w zależności od wyboru odpowiedniego przepisu. Sbitienie to tradycyjne rosyjskie gorące napoje przygotowane na bazie gorącej wody z dodatkiem mocno aromatycznych przypraw , korzeni  i np. miodu. To na rozgrzewkę w mroźne wieczory ale nie tylko bo regulują trawienie, działają wiatropędnie ,poprawiają apetyt, mają działanie rozkurczowe i antytoksyczne – możliwość wyboru w zależności od dolegliwości.

Przepisy są ciekawe, proste do wykorzystania, można wybrać w zależności od potrzeb i odczuwanych dolegliwości. Jedynie czego mi brak w tym wydaniu, to pięknych ilustracji , takich jak zapewnia to wydawnictwo np. Baobab w swoich wydaniach.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *