Nalewki na cztery pory roku – Halina Mamok

Nalewki na cztery pory roku – Halina Mamok

– Halina Mamok

Wydanie 2011r.

64 strony

Format: 225x235mm

Oprawa miękka

Nalewki na cztery pory roku

Nalewki na cztery pory roku - zbiór nalewek dopasowny do panującej pory roku.

„Jednym z uroków sporządzania nalewki. Czyli trunkowego rękodzieła, jest eksperymentowanie i doświadczenie magii czasu, który z przeciętnej nalewki potrafi uczynić wyjątkowy rarytas.”

Halina Mamok, autorka książki, jest dziennikarką piszącą o tematyce kulinarnej. Jako wytwórczyni nalewek zasłynęła w 2003 roku na Ogólnopolskim Festiwalu Nalewek Kresowych w Kazimierzu Dolnym. Jej nalewka „Listkówka na liściach czarnej porzeczki” zdobyła główną nagrodę.

Książka jest bardzo ciekawie wydana. Na pierwszy rzut oka, zauważamy inny od wszystkich innych książek format wydania 22,5cmx23,5cm, na papierze wysokiej jakości.

Zbiór przepisów na nalewki również zasługuje na uznanie. Przeważnie przepisy w tego typu książkach ułożone są alfabetycznie. W omawianej książce, przepisy też są ułożone alfabetycznie natomiast są podzielone na bloki. W każdym bloku przedstawione są nalewki które możemy przygotować  w konkretnej porze roku. Znajdziemy tu nalewki na zimę, wiosnę, lato i jesień. Jest to podział pod względem dostępności surowców na nalewkę.

Każda nalewka posiada dokładny opis jej przygotowania, potrzebne składniki oraz krótką charakterystykę każdej nalewki. Całość wzbogacona o wysokiej jakości zdjęcia co przy niewygórowanej cenie książki, sprawia, że jest bardzo atrakcyjna.

Na końcu książki autorka podaje nam dekalog sztuki nalewkarskiej, czyli zbiór zasad których należy się trzymać wyrabiając nalewki.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *