Nalewka truskawkowa

Nalewka truskawkowa

Truskawka jest owocem charakterystycznym dla sezonu letniego, ale nie każdy wie, że powstała z połączenia dwóch odmian poziomki: chilijskiej i wirginijskiej. Truskawki działają odkwaszająco, krwiotwórczo i wzmacniająco. Zawierają kwas alginowy, który chroni przed nowotworami. Naukowcy wykazali też, że truskawki pobudzają białka chroniące przed cukrzycą i chorobami serca. Nalewka z tych owoców ma dobroczynny wpływ na układ trawienny, pomaga również w chorobach krążenia i łagodzi objawy reumatyzmu.

Do zrobienia nalewki potrzebne będą:

– 2kg truskawek

– 500g cukru
– 1 l białego rumu ( my użyliśmy zaprawki do alkoholu http://bit.ly/2rmSCQP )

– słój (my użyliśmy takiego http://bit.ly/2s2vFV2 )

– książka z przepisem (my inspirowaliśmy się przepisem z książki http://bit.ly/2stKOBp )

 

Jak zrobić RUM?

Do butelki 1000ml wlać zaprawkę i dopełnić alkoholem 60%, wstrząsnąć i odstawić na 24h.

Truskawki należy umyć, osuszyć, oczyścić z szypułek, umieścić w słoju i przesypać warstwowo cukrem, następnie powoli wlać przygotowany wcześniej rum. Naczynie należy odstawić na 3 miesiące w ciemne miejsce. Po tym czasie nalewkę przefiltrować przez sączki filtracyjne i przelać do butelek. Trunek nie wymaga dojrzewania.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *