Jak rozpuszczać cukier?

Jak rozpuszczać cukier?

Jak rozpuszczać cukier?

Głupie pytanie? Wcale nie. Pamiętaj, że najszybciej rozpuszcza się cukier w ciepłej wodzie, ale nie zawsze w ogóle rozpuszcza się go we wodzie. Jeśli w alkoholu, to na pewno na zimno i najlepiej w jakimś zamkniętym słoju lub butelce, żeby nie przyspieszać parowania etanolu. Czasem przepis sta

Nalewka cytrynowa

Nalewka cytrynowa w stylowej butli, podana w eleganckim kieliszku

wia jeszcze inne wymagania, bo np. w śmietanówce trzeba cukier rozpuścić w ciepłej śmietanie, a są też takie przepisy, w których do rozpuszczenia powinno dojść samoistnie – przewidują to niektóre receptury nalewek owocowych, gdzie cukier ma rozpuścić się w soku „wyciągniętym” z zasypanych nim owoców. Jedna rzecz jednak pozostaje niezmienna we wszystkich tych przypadkach: cukier należy rozmieszać dokładnie, co nie zawsze jest łatwe, bo z niektórych „słodzików”, nie tylko z białego cukru, mogą pozostać jakieś drobinki. Na szczęście zawsze można zarówno sam syrop, jak i gotowy trunek, dokładnie przefiltrować, żeby się ich pozbyć.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • cukry gdzie sie rozpuszczaj
  • jak rozpuścić cukier w nalewce

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *