Filtrowanie nalewek i wódek

Filtrowanie nalewek i wódek

i wódek

Filtrowanie gotowych wódek i nalewek jest czynnością często najbardziej uciążliwą. Niektóre nalewki bardzo ładnie się klarują samoistnie a inne niestety nie. Postaram się przedstawić własne podejście do filtrowania nalewek.

Najprostszym sposobem filtrowania nalewek jest tetra. Sprawdza się jako pierwszy etap filtrowania Kidy jeszcze w naszej nalewce pływają drobiny owoców. Tetrę rozkładamy na sicie metalowym. Im więcej jest zanieczyszczeń tym mniej razy składamy tetrę (przez mniej warstw przelewamy). Na początku wystarczy 1 warstwa. Zatrzyma nam większe widoczne zanieczyszczenia. Jeżeli nalewka jest gęsta i nadal mocno mętna, możemy ją przelewać przez kolejne gęstsze warstwy tetry np.: przez 2,3 czy 4 warstwy tetry. Kolejne przelewania wykonujemy co 4-6 dni.

Jeżeli już w nalewce zostaje bardzo miałki miąższ który przechodzi przez tetrę, możemy zastosować watę. Watę możemy położyć bezpośrednio na sicie, lub włożyć pomiędzy warstwy tetry. Wata zatrzyma nam większość drobnych zanieczyszczeń.

Do filtracji nalewek i wódek możemy zastosować szklane rury filtracyjne.

Szklana rura filtracyjna SpiritFerm

Szklana rura filtracyjna SpiritFerm

 

Taką szklaną rurę filtracyjną umieszczamy przewężeniem w korku z dziurką (w takim gumowym korku z dziurką używanym do balonów szklanych) i wtykamy na przykład do balonu. Rurę wypełniamy tetrą z watą (nie należy wypełniać rury samą watą gdyż się zbyt ubije podczas filtrowania). Na szczycie rury umieszczamy lejek i przelewamy nalewkę.

Aby wyklarować nalewkę czy wódkę niemal idealnie, najlepsze są sączki filtracyjne. Sączki filtracyjne składamy w harmonijkę, moczymy wodą i wkładamy do sitka lub lejka a następnie przelewamy naszą nalewkę. Filtrowanie przez sączek należy prowadzić już na wstępnie sklarowanej nalewce, na przykład na nalewce którą już kilku krotnie filtrowaliśmy przez tetrę.

Kieliszek z likierem

Ważne jest aby nalewkę próbować sklarować naturalnie. Nalewka dojrzewająca w butelce może zrzucać osad jest przez wiele miesięcy lub lat. Dlatego też nie powinniśmy od razu zlewać nalewek do ładnych butelek. Lepiej dojrzewać nalewki w większych słojach a dopiero przed degustacją przelewać do ładnych butelek znad osadu.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • klarowanie nalewek

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *