Alkohol na nalewkę

Alkohol na nalewkę

Jednym z podstawowych składników każdej nalewki, składnikiem bez którego żadna nalewka nie może powstać – jest alkohol.

Polewanie alkoholu

Polewanie alkoholu z karafki

Spirytus sklepowy – jest podstawowym surowcem do wyrobu nalewek, dostępnym dla każdego. Spirytus sklepowy sprzedawany jest o mocy 95%. Tu należy zapamiętać, że do przygotowania nalewki nie powinno się używać czystego spirytusu 95%. Nie dlatego – że nalewka będzie zbyt mocna, ale jest to związane z ekstrakcją aromatów składników użytych do przygotowania nalewki. Ekstrakcja aromatów to inaczej mówiąc „wyciąganie” aromatów ze składników z których chcemy zrobić nalewkę. Alkohol 95% nie dopuści do pełnej ekstrakcji z owoców a najzwyczajniej w świecie zakonserwuje owoce. Alkohol użyty do przygotowania nalewki nie powinien być mocniejszy niż 70%, 70% jest to górna granica której nie należy przekraczać. Nalewka przygotowana z takiego alkoholu będzie miała zawsze intensywniejszy kolor i bogatszy aromat.

Jak uzyskać alkohol do nalewki 70%

Najprostszym sposobem jest zaopatrzyć się w alkoholomierz. Mierzymy zawartość % czystego alkoholu a następnie powoli dodajemy wody. Po każdej części dodanej wody, całość mieszamy, odstawiamy na 10-20 minut i mierzymy wskaźnikiem. Procedurę powtarzamy do czasu uzyskania optymalnej mocy np.: 65-70%. Podczas „rozrabiania” alkoholu musimy wiedzieć, że każdy wskaźnik ma określoną temperaturę cieczy dla której został wyskalowany. Jeżeli temperatura naszego alkoholu jest inna, ale nadal oscylujemy w okolicach temperatury pokojowej, należy pamiętać że różnica może wynieść 1-2%.

Innym sposobem jest wykorzystanie opracowanych tabel na mieszanie spirytusu. Założenie jest, że mieszamy spirytus sklepowy o mocy 95%:

736ml spirytusu 95% + 291ml wody = roztwór około 70%

631ml spirytusu 95% + 400ml wody = roztwór około 60%

 

Innym rodzajem alkoholu z którego możemy przygotować nalewkę są różnego rodzaju destylaty domowe (oczywiście w krajach w których wytwarzanie destylatów jest zgodne z prawem). O rodzajach destylatów więcej opisałem w artykule: Jaki destylat na nalewkę. Destylaty mogą mieć różną moc, dlatego tak jak w przypadku spirytusu sklepowego, trzeba je rozcieńczyć do mocy poniżej 70%. Zaletą destylatów domowych – jest ich cena. Wytworzenie destylatu w domu jest dużo tańsze od spirytusu, a jakość domowego destylatu jest często zdecydowanie lepsza od alkoholu sklepowego.

 

Ostatnim alkoholem spotykanym do wyrobu nalewek jest piwo. Właśnie tak, nasze piwo sklepowe jest składnikiem wielu wyśmienitych, wręcz kultowych nalewek. Doskonałym przykładem takiej nalewki jest Porterówka – przygotowywana na ciemnym piwie Porter, inne często stosowane piwa to strongi i lagery.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • alkohol 70%
  • jak dobrac spirytus 95%
  • jaki najlepszy spirytus
  • nalewka dobry trunek
  • nalewka na spirytusie
  • nalewki alkochol zaprawy
  • na spirytusie
  • spirytus 70%

3 myśli nt. „Alkohol na nalewkę

  1. Pingback: Ciekawe artykuły branży alkoholowej, gastronomicznej i kulinarnej. Nalewki domowe – smaczne i zdrowe | Ciekawe artykuły branży alkoholowej, gastronomicznej i kulinarnej.

  2. Pingback: Nalewki domowe | Ciekawe artykuły, warte uwagi witryny, polecane sklepy

  3. W końcu doczekałem się informacji o tym, jaką moc powinien mieć alkohol, którym zalewamy owoce. Nalewki robię od wielu lat i jak do tej pory wszędzie pełno było przepisów: „owoce zalej spirytusem”. To kardynalny błąd wynikający z braku podstawowej wiedzy na temat historii wytwarzania alkoholu. Dopiero około 200 lat temu udało się uzyskać „spirytus” o mocy 80%.
    Większość ludzi umieszczających na wielu stronach przepisy o zalewaniu owoców spirytusem nie zadało sobie trudu sprawdzenia jakie ów „spirytus” powinien mieć stężenie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>