Glukoza w domowych alkoholach

Glukoza w domowych alkoholach

Glukoza krystaliczna

Glukoza krystaliczna

Glukoza jest najczęściej stosowanym (i często jedynym możliwym do zastosowania w danym trunku) zamiennikiem cukru w domowej produkcji alkoholi. Dzieje się tak nie bez powodu, ale to jeszcze nie oznacza, że zamiana cukru na glukozę przynosi same korzyści. Wszystko jest przecież względne i właśnie tej względności się teraz przyjrzę.

Glukoza – fermentacja czysta, ale niezbyt sprawna

Drożdże doskonale radzą sobie z glukozą, ponieważ to cukier prosty, w przeciwieństwie do białego cukru, który jest dwucukrem. Paradoksalnie jednak to na białym cukrze fermentacja osiąga większą wydajność. Przyjmuje się najczęściej, że ilość glukozy powinna być o około 10% większa niż ilość cukru, jeśli ostatecznie ma się w trunku znaleźć tyle samo „słodkości”. Są jednak takie trunki i tacy autorzy, którzy nie przejmując się wyliczeniami, proponują użycie glukozy nawet w ilościach dwa razy większych od cukru. To na pewno przesadzona ilość, ale niekiedy użycie 30% więcej glukozy będzie miało sens, jeśli chodzi o efekt smakowy, bo już zawartość alkoholu oczywiście się zmieni.

Podstawową zaletą glukozy jest jej czystość chemiczna. Bez wybielaczy i polepszaczy daje ona zdecydowanie mniej produktów ubocznych niż biały cukier. Nie wiem, czy wiesz, ale to właśnie białemu cukrowi bimber zawdzięcza swój smak i zapach. Gdyby zrobi bimber na glukozie, nie byłby on tak palący, a i zapach miałby zdecydowanie łagodniejszy.

Wiele więc zależy od tego, jaki trunek produkujesz. Pamiętaj jednak, że nuty pochodzące z cukru są bardzo wyraźne i zagłuszą na przykład subtelne smaki piwa lub cydru. Do nalewki jednak cukier bardzo często będzie pasował, ale to już kwestia indywidualnych preferencji.

Na glukozie nie będzie taniej

Glukoza jest droższa niż biały cukier, a na dodatek potrzeba jej więcej. Na pewno więc nie będzie to ekonomicznie uzasadniona zamiana, przy czym nie można zapominać o jednym – sama glukoza to nie wszystkie wydatki, a też domowa produkcja alkoholi nie ma być tania – ma przede wszystkim dać satysfakcję, a jeśli zaoszczędzisz, też dobrze. To naczelna zasada, z którą nie można się nie zgadzać.

Gdzie kupić glukozę?

Przy zakupie glukozy pojawia się jeden ważny problem – jeśli wybierzesz tę ze sklepowej półki, nie zawsze będziesz miał pewność odpowiednio wysokiej jakości, a nie brakuje także glukoz z dodatkami substancji przeciwzbrylających lub innych dodatków. Ich stosowanie w domowej produkcji alkoholi jest nieuzasadnione, bo płacisz za nie więcej, a smak od tego, który powstaje z cukru, nie różni się prawie niczym. Z pewnością warto rzucić okiem na glukozę przeznaczoną specjalnie do produkcji alkoholi albo poszukać wręcz w sklepach chemicznych glukozy oznaczonej jako CzDA. Wprawdzie na tej nie znajdzie się informacji o walorach smakowych, ale jeśli szukasz idealnie czystej chemicznie glukozy bez zbędnych dodatków, które mogłyby popsuć trunek, to jest to alternatywa, którą warto poddać pod rozwagę.

Podsumowanie

Glukoza na pewno nie pozwoli na tańsza produkcję alkoholi niż cukier, ale za to daje zupełnie inne wrażenia smakowe. Bez wątpienia można powiedzieć, że korzystniejsze. Tak naprawdę, jeśli zależy Ci na zachowaniu oryginalnego smaku trunku, zdecydowanie korzystniej będzie wybrać glukozę. Najwyżej stwierdzisz, że nie czujesz różnicy w smaku, ale choćby już tylko ze względów poznawczych warto przynajmniej raz w karierze spróbować stworzyć alkohol nie na białym cukrze, ale z glukozą. W końcu w poszukiwaniu idealnego smaku nie można przeoczyć tak oczywistego zabiegu, jak zastąpienie potencjalnie zabójczego dla smaku białego cukru neutralną glukozą.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • wódka z glukozą

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *