Ekstremalna fermentacja – Coobra 48

W naszym winiarskim hobby, jednym z niezbędnych produktów są drożdże. Jest wiele rodzajów drożdży do fermentacji: mniej lub bardziej aromatyczne, z mniejszą lub większą tolerancja na alkohol, szybko lub wolno fermentujące.

Drożdże przeznaczone do szybkiej fermentacji i o wysokiej tolerancji na alkohol nazywamy potocznie drożdżami gorzelniczymi, drożdżami gorzelnianymi lub po prostu drożdżami TURBO.

Obecnie pojawiły się na rynku drożdże wysokoalkoholizujęce znanej i cenionej na świecie marki COOBRA:

Drożdże gorzelnicze COOBRA 48

Coobra48

 

Coobra 48 to nowa i niezwykle skuteczna mieszanka drożdży, pożywki i mikroelementów, cechująca się niezwykle wydajną „pracą”:

6kg cukru w nastawie – czas fermentacji około 48H – do 14%

8kg cukru w nastawie – czas fermentacji około 120H – do 19%

Aby fermentacja mogła dojść do 21% z 9kg cukru, temperatura fermentacji musi cały czas utrzymywać się pomiędzy 18-240C, należy schładzać nastaw jeżeli będzie to konieczne. Czas fermentacji w tym przypadku to 7-10 dni. Najlepsze efekty uzyskamy używając 10kg glukozy zamiast cukru.

Po fermentacji zalecamy sklarować nastaw, żeby usunąć resztki obumarłych drożdży które mogłyby negatywnie wpłynąć na smak wyrobu. Do klarowania polecamy rewelacyjny dwuskładnikowy środek klarujący marki COOBRA:

COOBRA TurboClear

Coobra Turbo Clear

 

Jestem ciekaw waszych opinii. Napiszcie jeżeli już mieliście okazję na nich fermentować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *