Cointreau

Cointreau to mocny likier pochodzący z Francji. Ten bezbarwny trunek smakuje pomarańczami i zawiera aż 40% alkoholu (aż, ponieważ średnia dla likierów to nieco ponad 21%). W smaku wyraźnie wyczuwa się zarówno naturalną słodycz, jak i gorycz owoców pomarańczy.

Pierwsza reklama w historii

Przedziwne, jak się ten los plecie. Historię Cointreau można poznawać na wiele sposobów, a jeden z najbardziej fascynujących faktów to bez wątpienia to, że właśnie dla tego likieru stworzona została pierwsza w historii reklama telewizyjna. No dobrze, była ona, ściśle rzecz ujmując, kinematograficzna, ponieważ to technik braci Lumiere w kilka lat po publicznym pokazie możliwości kinematografu nakręcił film reklamowy dla Cointreau. Sam likier nie jest zresztą wiele starszy, ponieważ jego historia zaczęła się w 1849 roku. Wtedy otwarta została jedna z wielu destylarni we Francji. Zanim w 1875 roku sprzedana została pierwsza butelka Cointreau, destylarnia pracowała wyłącznie na miejscowych owocach. Stworzenie likieru miało już na zawsze ją w tym utwierdzić. Edouard Cointreau tak powiedział bowiem o swoim wyrobie: „z pasją poszukiwałem kwintesencji smaku Cointreau; Chciałem połączyć krystaliczną przejrzystość z subtelnością aromatu słodkich i gorzkich skórek pomarańczowych”.

Aromaty do wódek esencje do spirytusu

Jak to jest zrobione?

Receptura jest tajemnicą rodzinną Cointreau. Destylarnia jest co prawda otwarta dla zwiedzania, ale kluczowe etapy procesu odbywają się za zamkniętymi drzwiami. Wiadomo, że skórki pomarańczowe są macerowane w spirytusie buraczanym i destylowane w miedzianych kadziach, a poza tym do likieru dodaje się cukier i wodę.

Aby zgrać smak wszystkich składników i uwzględnić ideę, jaka przyświecała twórcy receptury, należałoby założyć, że chodzi o biały cukier i wodę źródlaną, ale to tylko domysły.

Jak podawać Cointreau?

Podawanie Cointreau jest trudne przez mnogość opcji. Dość powszechnie uważa się, że jest to alkohol zbyt mocny, żeby podawać go na czysto, dlatego też zwykle likier ten serwuje się z wodą mineralną albo z lodem. Cointreau można wykorzystać do tworzenia nawet dość złożonych drinków, ale najpopularniejsze są te prostsze: Cosmopolitan lub Margarita. Generalnie jest tak, że każdy sok, najlepiej świeżo wyciśnięty, będzie doskonale komponował się z trunkiem, ale szczególnie polecane są z oczywistych względów soki cytrusowe.

Esencje smakowe do wódek i spirytusu

Tylko smak

Cointreau co prawda stał się bohaterem pierwszego w historii „spotu reklamowego”, ale dziś reklama jest raczej nieduża. Likier jest sławny własną marką i producenci nie wykupują reklam. Także butelka ani szata graficzna etykiety raczej nie zasługują na miano przyciągających wzrok, chyba żeby za kuszącą uznać normalność i przeciętność: spłaszczona butelka z czerwoną zakrętką i czerwonymi motywami na etykiecie – to znaki rozpoznawcze Cointreau niemal od samego początku.

Jedyną reklamą, jakiej potrzebuje likier, jest dobry smak. Ten jest zapewniany przez utrzymanie ciągłej produkcji w tych samych standardach – żadnej masówki, żadnego chodzenia na łatwiznę, żadnych skrótów: aromat ma pochodzić wyłącznie z naturalnych pomarańczy, a nie z butelek zaprawek.

Gdzie szukać?

Cointreau jest produkowany w niezbyt dużych ilościach i ze względu na – nie oszukujmy się – średnią popularność jakościowych alkoholi wśród Polaków, znalezienie go w sklepach nie jest łatwe, choć nie niemożliwe. Jeśli chcesz napić się Cointreau, najłatwiej trafić na ten likier w dobrych barach, natomiast jeśli szukasz sklepu – w każdym mieście jakiś się znajdzie, ale niekoniecznie ten, do którego masz najbliżej.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • jak zrobić likier cointreau

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *