Co warto wiedzieć o alkoholu

Czego nie wiesz o alkoholu

Drożdże gorzelnicze największy wybór, najlepsze marki

Drożdże gorzelnicze największy wybór, najlepsze marki

ma historię tak długą jak ludzkość, więc nic dziwnego, że wokół tego napoju wyrosło naprawdę wiele mitów, wierzeń i legend. Jedne z nich wykorzystuje się marketingowo, inne to tylko ciekawostki, a z jeszcze innych można zaczerpnąć inspirację do produkcji, podawania lub projektowania nowych smaków. A zatem: czego jeszcze nie wiesz o alkoholu?

  • Skąd się wzięły mocne alkohole

Nie wiadomo dokładnie, kto i kiedy pierwszy raz dokonał destylacji alkoholu. Arystoteles na pewno znał już palone wino, ale o tym z kolei niewiele wiemy my: jak go używał, czy je pił, czy było lekarstwem, czy może uznał je za jakiś kłopotliwy obiekt, którym po prostu był zainteresowany czysto naukowo. Mocne alkohole były też znane w starożytnym Egipcie. Tam kapłani zakładali sobie na głowę nasączone alkoholem tkaniny i dawali przykład doskonałego flambirowania. Podpalony alkohol tworzył wspaniałą, aczkolwiek niezbyt trwałą aureolę, a że tkanina płonąca ułożona była na warstwach ochronnych, to kapłani nie kończyli z opalonymi uszami. Dziś flambirowanie jest jednym z najbardziej efektownych sposobów podawania potraw.

  • W XIII wieku we Francji pewien lekarz zaaplikował sobie alkohol w celach leczniczych. Potem odkrywał coraz to nowe zastosowania tego cudownego specyfiku i ostatecznie stosował alkohole jako środek przeciwrobaczy, przeciwbólowy i zapobiegający nudnościom w czasie podróży morskich. Zwał się ten lekarz Arnold de Villanova.Leki, leczenie, apteka

Aż do XVIII wieku mocny alkohol był dostępny jedynie w aptekach, choć w Polsce już w XVI i XVII wieku leku tego nadużywano. Receptury środków leczniczych na bazie alkoholu były bardzo zróżnicowane: nalewki, ekstrakty, czyste wódki, wódki aromatyzowane zaprawkami. Większość oczywiście miała charakter leków homeopatyc

znych, ale cóż – siła wiary też uzdrawiam.

  • Alkohol to kalorie

Alkohol, a w zasadzie, aby wyrazić się precyzyjnie, etanol, jest związkiem, który – co można czasem zaobserwować – podlega spalaniu. W organizmie odbywa się taki sam proces, aczkolwiek mimo palącego gardła nigdzie pożar nie wybucha. Cząstki alkoholu są metabolizowane i w ramach tych przemian mogą oddawać energię. Niestety – są to puste kalorie, ponieważ pozyskana z metabolizmu etanolu energia, wykorzystana zostaje niemal w całości na jego unieczynnienie. Z tego powodu, to uwaga szczególnie kierowana do domowych piwowarów, nie można najeść się piwem, a jeśli chodzi o powszechny mit, że piwo poprawia wyniki na siłowni, to niestety nic z tego. Można wyhodować najwyżej beercepsy, ale nic więcej.

  • Forum o wyrobie trunków domowych!

    Forum o wyrobie trunków domowych!

  • Dlaczego pijemy wspólnie

Picie do lustra to stosunkowo nowy wynalazek. W społeczeństwach pierwotnych nie pojawiało się nigdy zjawisko indywidualnego spożywania alkoholu. Pito go zawsze wspólnie i tak przecież zostało do dziś – pijemy przy okazji rodzinnych spotkań, na wypadach z kolegami, a w ostateczności na spotkaniu z przyjaciółmi, którzy wpadają na degustację tego, co w piwniczce przefermentowało.

Wspólne picie to okazja do pogaduszek. Nie pije się po to, aby zaobserwować negatywne skutki przyjęcia dużych dawek alkoholu, ale po to, aby cieszyć się smakiem, towarzystwem i żeby w pełni czerpać z życia.

Jeśli wydestylujesz alkohol albo odfermentujesz w swojej piwniczce coś ciekawego, nie zachowuj tego tylko dla siebie, ani na specjalne okazje. Pamiętaj, że smak alkoholu to nie tylko gra substancji chemicznych, ale także Twoje nastawienie. Dobra atmosfera wygładza smak wina lepiej niż jakiekolwiek wyrafinowane zabiegi winiarzy, czego Wam i sobie życzę z całego serca, jak i wielu wspólnych, rozsądnie zakrapianych chwil.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *