Campari – zagadkowy skład włoskiego likieru

Tajemniczy skład likieru Campari

Tajemnica, jaką ciągle jest skład likieru Campari oraz sposób jego produkcji, mimo upływu lat nie doczekała się rozwiązania. Nie oznacza to jednak, że miłośnicy dobrych alkoholi nie zbierają choćby cząstkowych informacji padających niekiedy z ust potomków włoskiej rodziny. Przez ponad sto pięćdziesiąt lat uchylili oni rąbka tajemnicy, pewne dane, o których nie mieli pojęcia konkurenci Gaspare Campari, są więc nam już znane.

Klasyczne połączenie liker Red Italian z sokiem pomarańczowym

Klasyczne połączenie liker Red Italian z sokiem pomarańczowym

Wiemy już z całą pewnością kogo powinniśmy prosić o rozwiązanie nurtującej nas zagadki. Osobą tą jest urodzony w 1969 roku w Mediolanie Luca Garavoglia, który, najprawdopodobniej, jest jedyną osobą na świecie wiedzącą, jak jego wybitny przodek przygotował likier, który w ciągu kilku dziesięcioleci podbił nie tylko odradzające się Włochy i inne części Europy, ale również resztę świata. Luca nie przygotowuje oczywiście likieru samodzielnie, ma bowiem do dyspozycji ośmiu pracowników, którzy, wspólnie z nim, nadzorują proces produkcji, przyjmuje się jednak, że wspomniana ósemka zna jedynie pewne elementy receptury i samodzielnie nie byłaby w stanie stworzyć likieru choćby częściowo przypominającego legendarny produkt rodziny Campari.

Wiemy również, jakie składniki mogą wchodzić w skład likieru, choć oczywiście nie jesteśmy w stanie wymienić ich wszystkich. Z całą pewnością jest to między innymi: chinina, rabarbar, skórka pomarańczy oraz żeń-szeń, możemy przy tym domniemać, że listę uzupełniają zioła, skórki innych owoców oraz przyprawy typowe nie tylko dla włoskiej kuchni. Niestety, dane te ciągle są zbyt skąpe i nie pozwalają nam na stworzenie własnych odmian tego likieru choćby częściowo zbliżonych smakowo do swojego pierwowzoru. Luca jest zresztą tego świadomy i z całą pewnością nie ulegnie naszym prośbom i nie zdradzi nam tajemnicy, którą jego przodkom udało się utrzymać przez ponad sto pięćdziesiąt lat.

Możemy jednak wypróbować smak podobnego likieru z esencji do alkoholu . Zaprawka do alkoholu red Italian chyba najlepiej odwzorowuje smak tego wyśmienitego likieru ze wszystkich esencji dostępnych na rynku.

Może zresztą tak będzie najlepiej, żeby oryginalna receptura pozostała tajemnicą rodziny? Wiele alkoholi zatraciło swoją szlachetność i swego rodzaju „dobre imię” właśnie dlatego, że nieustannie podejmowano mniej lub bardziej udane próby ich kopiowania. W pewnym momencie nikt już nie wiedział z całą pewnością, czy ma do czynienia z oryginałem, czy z nieudaną kopią. Tymczasem Campari nadal cieszy nas oryginalnym smakiem, a osoby, którym smak ten nie przypada do gustu, zawsze mogą obwiniać o to włoską rodzinę odpowiadającą za produkcję likieru, a nie imitatorów.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • z czego jest campari
  • campari co to jest
  • campari z czego powstaje

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *