Calvados vs. Koniak – wyborne destylaty francuskie

Tak calvados, jak i koniak narodziły się we Francji

Powstały w podobnym okresie i niemal tak samo szybko podbiły serca amatorów dobrego alkoholu. Nie trzeba było zresztą czekać zbyt długo, a okazało się, że wśród entuzjastów obu destylatów znajdują się również medycy, uczeni jak i filozofowie, calvados i koniak okazały się bowiem alkoholami o zbawiennym wpływie na ludzkie zdrowie i umysł.

Kieliszek koniaku w rękuO calvadosie po raz pierwszy usłyszano w połowie szesnastego wieku dzięki jednemu z normandzkich agronomów. Twórca pierwszego alkoholu tego typu podjął się zadania polegającego na destylacji moszczu pochodzącego z jabłek cydrowych, a efekt jego starań przyczynił się do tego, że wyznaczoną przez niego drogą zaczęli podążać również inni wytwórcy. Calvados narodził się w miejscowości Mesnil-au-Val, nazwę odziedziczył jednak po zwyczajowym określeniu stosowanym w odniesieniu do regionu, z którego pochodził.  Dziś próby naśladownictwa sposobu produkcji tego rodzaju alkoholu (z wykorzystaniem rozwiązań takich, jak drożdże gorzelnicze) nie upoważniają już nikogo do stosowania nazwy calvados. Została ona zastrzeżona stosunkowo późno, bo dopiero w roku 1942, od tego czasu produkcja calvadosu odbywa się jednak wyłącznie na terenie departamentów Calvados i Orne, a także w południowej części normandzkiego departamentu Manche.

Z kolei koniak narodził się w okolicach miasta Cognac na zachodzie Francji, osoby zaznajomione z jego historią zwracają przy tym uwagę na to, że były to dość przypadkowe narodziny. W szesnastym wieku duża produkcja wina stosunkowo niskiej jakości sprawiała, że winnice miały dość poważny problem z jego zbytem. To właśnie wówczas odkryto, że można podjąć próbę jego destylacji, a wzmocniony w ten sposób alkohol może okazać się wyjątkowo cenionym rozwiązaniem. Na początku dziewiętnastego wieku podjęto decyzję o rozpoczęciu butelkowania koniaku, wkrótce też nazwa trunku została zastrzeżona dla producentów, którzy działają w okolicach legendarnego już miasteczka Cognac, we francuskim regionie Charente. Owszem, wielu amatorów tego trunku z całego Świata sięga po drożdże gorzelniane, aby przygotować odpowiedni nastaw pod alkohol o podobnych walorach smakowych i właściwościach, zgodnie z prawem nie powinny jednak nazywać go koniakiem. Mówiąc o historii koniaku warto zresztą wspomnieć i o tym, że nie wszyscy uważają Francję za jego ojczyznę. Według niektórych badaczy destylatów koniak wymyślili Ormianie, a we Francji pojawił się on wiele wieków po tym odkryciu.

Tak produkcja calvadosu, jak i koniaku jest zresztą wyjątkowo skomplikowana. Przez lata można było mówić jedynie o jej ogólnych zarysach, a i dziś producenci tych niezwykłych francuskich destylatów niechętnie wspominają o czynnościach takich jak, przygotowanie nastawu, sposobie fermentacji i rodzaju użytych drożdży gorzelnianych, jak i filtrowaniu oraz o sposobie, w jaki alkohol ten nabiera charakterystycznego dla siebie smaku i aromatu.

U źródeł calvadosu leży lekkie wino jabłkowe powstające w naturalny sposób z odłożonych na okres około miesiąca jabłek. Kolejnym krokiem jest destylacja wina, mówi się przy tym, że im później zostanie zainaugurowana, tym szlachetniejszy będzie otrzymany w ten sposób trunek. Czas leżakowania calvadosu to również okres, w którym sporządza się specjalny roztwór redukujący jego moc, a cześć alkoholu wyparowuje z beczki, w której jest on trzymany.

Wieloetapowy proces powstawania charakteryzuje również koniak. Kluczem do sukcesu wydaje się zbiór winogron, które zazwyczaj zrywane są właśnie w tym momencie, w którym znajdują się w pełnym rozkwicie. Kolejnym etapem jest ich odpowiednie przygotowanie, a potem poddanie procesowi fermentacji na specjalistycznych drożdżach gorzelniczych do owoców, w dalszej kolejności zaś – podwójny proces destylacji, który sprawia, że zyskuje on typowy dla siebie smak i aromat. Osoby sięgające po koniak muszą mieć świadomość tego, że ten najbardziej szlachetny może powstawać nawet przez kilkanaście lat.

Popularność obydwu trunków sprawiła, że na rynku pojawiły się nawet esencje alkoholowe, odwzorowujące smaki tych alkoholi: zaprawki koniakowe i zaprawka do alkoholu calvados.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • jakie jabłka na calvados

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *