Amerykańska Whisky

Rodzaje amerykańskiej whisky

Amerykańska whiskyFakt, że whisky oryginalnie pochodzi z regionu Wysp Brytyjskich w niczym nie przeszkadza Amerykanom, którzy na przestrzeni lat wypracowali mnóstwo swoich własnych, w pełni unikalnych metod produkcji tego niesamowitego trunku. Whisky w Stanach Zjednoczonych cieszy się naprawdę bardzo długą tradycją – pojawiła się ona w tym kraju praktycznie wraz z pierwszymi osadnikami, którzy przybywali w końcu właśnie z regionów, z których to pochodzi ów alkohol, takich jak Szkocja czy Irlandia. Warto jednak zauważyć, że z powodu zupełnie odmiennych warunków naturalnych panujących na kontynencie amerykańskim oraz trudności w dostępie do poszczególnych surowców, mieszkańcy USA stworzyli wiele charakterystycznych tylko dla tego regionu odmian whisky, które obecnie cieszą się ogromną popularnością na całym świecie.

Prawdopodobnie najbardziej znaną oraz charakterystyczną odmianą amerykańskiej whisky jest słynna Tennessee Whisky – jej czołowym przedstawicielem jest doskonale wszystkim znana marka. Proces produkcji jest tutaj z pozoru podobny do wszystkich innych odmian whisky znanych na kontynencie amerykańskim, ale możemy dopatrzeć się w nim jednej szczególnej cechy charakterystycznej – tkwi ona w procesie filtrowania alkoholu. Przed napełnieniem beczek świeżą whisky, poddaje się ją procesowi oczyszczania przez warstwę węgla drzewnego przygotowanego z drzewa klonowego. Trwa on około 10 dni, i to właśnie w ten sposób Tennessee Whisky uzyskuje tak charakterystyczny aromat, którego nie da się właściwie pomylić z niczym innym.

Kolejnym ważnym przedstawicielem amerykańskiej whisky jest bourbon, pochodzący przede wszystkim ze stanu Kentucky. Bourbon produkowany jest głównie z kukurydzy, chociaż zdarzają się również i inne jego odmiany – w Stanach Zjednoczonych istnieje jednak prawo, że surowce wykorzystywane do jego produkcji muszą składać się w 51% właśnie z kukurydzy. W przypadku tego alkoholu bardzo ważną rolę odgrywają również odpowiednie drożdże gorzelniane, ale jest to już indywidualna sprawa każdej gorzelni, bowiem praktycznie wszystkie z nich korzystają z zupełnie innych odmian drożdży do whisky. Dbałość o tradycję oraz odpowiedni smak i aromat jest tutaj tak duża, że ogromną uwagę przykłada się nawet do samych beczek, w których alkohol ten jest składowany – koniecznie muszą one być dębowe, zaś sam okres leżakowania wynosi w tym przypadku minimum cztery lata, choć w zależności od konkretnego rodzaju może on być znacznie dłuższy.

Wymienione tutaj rodzaje whisky to oczywiście przykłady tego, co fani tego trunku mogą znaleźć w Stanach Zjednoczonych. Na pewno jest warto jest bliżej się nimi zainteresować, bowiem już tylko te dwa jego rodzaje w pełni wystarczą do tego, aby każdy miłośnik whisky był wprost zachwycony, i na pewno mogą one być rewelacyjną propozycją na sam początek, jako pierwszy krok w drodze do poznania wszystkich tajemnic amerykańskiej whisky. Przy okazji doskonale pokazują one, jak bardzo szczegółowy musi być zaplanowany proces produkcji takiego alkoholu, aby można było uzyskać rzeczywiście zadowalający smak i aromat – liczy się tutaj dosłownie wszystko, zarówno zwykłe drożdże gorzelnicze, jak i drewno użyte do wykonania beczek. Naprawdę warto jest zatem poznać przynajmniej najważniejsze odmiany tej właśnie whisky, bowiem dla każdego prawdziwego smakosza są one absolutnie obowiązkową propozycją – nawet najwięksi sceptycy muszą zgodzić się co do tego, że Amerykanie po prostu wiedzą, jak robić naprawdę doskonałą whisky.

Ten artykuł znaleziono w wyszukiwarce Google m.in. poprzez poniższe frazy kluczowe:

  • przepis na whisky z bimbru

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *