Ajerkoniak Domowy

Ajerkoniak Domowy

Ajerkoniak domowy:

Ajerkoniak

Ajerkoniak – to istny deser dla podniebienia!

15 żółtek
1 puszka skondensowanego mleka niesłodzonego
1 szklanka cukru białego
1 laska wanilii
1 opakowanie około 20g cukru waniliowego
Spirytus do smaku (zamiast spirytusu możemy dodać innego destylowanego alkoholu, destylacja)

 

Żółtka mieszamy blenderem razem z cukrem na jednolitą, gładką masę. Następnie dodajemy cukier waniliowy, wanilię ze środka (mówiąc laska wanilii – dodajemy tylko ziarenka wanilii ze środka laski, bez skórki) oraz mleko skondensowane i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy spirytus (stale mieszając). Alkohol dodajemy zawsze na smak, dodajemy taką ilość aby nam smakowało, stale mieszając blenderem. Należy pamiętać, że po kilku dniach jak całość dobrze się połączy, nasz Ajerkoniak będzie delikatnie słabszy niż ten co próbujemy na świeżo. Można spożywać od razu, najlepszy będzie po kilku dniach.

Jedna myśl nt. „Ajerkoniak Domowy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *